Leven in flow, wat betekent dat?

In deze blogpost ga ik eens reflecteren op het begrip ‘leven in flow’. Om het lekker praktisch te maken, combineer ik dit met de locatie ‘landhuis in Frankrijk’ en de ervaring ‘een cursus improvisatietheater’. Het doel is dat jij, na het lezen van deze blogpost, het begrip ‘leven in flow’ (nog) beter begrijpt. 

Improvisatie en flow

De 9 fases van Leven in Flow
De 9 fases van Leven in Flow

De setting voor de cursus impro-theater was perfect. Het vond plaats op een schilderachtig landgoed in Frankrijk. Het totale gezelschap bestond uit een man of honderd, wij van de impro-club waren met zestien. Tussen de cursus door werden driemaal daags de meest verrukkelijke gerechten geserveerd. Uit de eigen biologische moestuin. De sfeer was warm. Mensen waren nieuwsgierig en openhartig naar elkaar.

De cursus bleek een echte flow-ervaring. Naast het vele lachen en weer leren durven reageren op je eerste impuls heb ik erg genoten van het groepsvormingsproces. En dan met name van het feit hoe hecht een groep wordt als je je houdt aan de deze 3 eenvoudige regels:

1. Zero-negativity (we focussen op het positieve)
2. ‘Ja, en’ in plaats van ‘ja, maar’ (we borduren voort op hetgeen gezegd wordt in plaats van er tegen in te gaan)
3. Fouten maken is okay (behoeft geen verdere uitleg)

Alle groepsleden kwamen binnen een paar dagen in hun kracht, gingen open en durfden zichzelf te laten zien. Inclusief ikzelf dus. En dat maakt een mens blij.

De oscar-uitreiking

Een van de oefeningen die we deden was de Oscar-uitreiking. Aan het begin van de week kregen we middels een briefje de naam van een ander groepslid. De opdracht was om deze persoon gedurende de cursusweek te observeren. Op de laatste dag zette je dan de persoon op jouw briefje middels de oscar-uitreiking in het zonnetje. Sommigen waren tot tranen toe geroerd. Ook ik kreeg feedback over “mijn relaxte zijn, opmerkzaamheid, humor en zorgzaamheid. Die muziek die ik maakte op mijn gitaar was ingetogen met een krachtig gevoel.”

Leven in flow

De feedback klopte met wat ik van binnen voel. 10 jaar geleden was dat echter nog niet zo zichtbaar als nu. Naarmate ik meer naar mijn blauwdruk ben gaan leven, is het meer tevoorschijn gekomen. Op Flowzo ben ik namelijk ‘De gevoelsmatige analyticus’ (klik op de link om de volledige beschrijving op insta te lezen). En nu -op mijn 42e- ben ik dat ook écht. Door mijn eigen flow te volgen slepen situaties die ik op mijn pad krijg, mij niet langer mee. Ik kijk wat ik er mee kan en doe er het beste mee. Zo blijf ik op mijn pad, zo blijf ik in ontwikkeling.  Van de ene fase, geleidelijk over in de andere fase. Zodat het nooit saai wordt. Omdat ik steeds beter weet wie ik ben, en verbinding voel met alle leven om heen, leef ik steeds meer uit vertrouwen in plaats van angst. En het mooie is: het wordt nog steeds alleen maar meer.

Kan ik dat ook?

Het antwoord daarop is natuurlijk JA. Je kunt veel meer dan je denkt. Juist dat denken zit vaak in de weg om de juiste oplossing te kiezen om je flow te vangen cq te behouden. Flow en improvisatie hebben alles met elkaar te maken.

Durf op het podium van je eigen leven te gaan staan, zet je mindset van de ‘Ja, maar’ in de ‘Ja, en’ stand en ga oefenen om je eerste ingeving te herkennen. Heb je daarbij hulp nodig? Check hier jouw blauwdruk en hier jouw flow.

Over de auteur

Deel op

Volg je Flowstructuur


Mail Dagelijks je persoonlijk numerologisch advies in je mailbox? Zet hier je notificatie aan.


Scroll naar boven