Synchroniciteit: beloningen voor het volgen van je eigen weg

Carl Jung over synchroniciteit
Carl Jung heeft een mooie definitie bedacht voor synchroniciteit

Jung beschrijft synchroniciteit als : “Synchroniciteit is een zinvolle vorm van toeval van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen, die zelf niet direct verbonden zijn”. Als je je eigen natuurlijke ontwikkeling aanhoudt, verschijnen synchroniciteiten opeens opvallend vaak in je leven. Een voorbeeld:

Maanden dacht ik er al af en toe aan, maar met de temperatuur stevig onder de 5 graden was het nog niet echt urgent. Totdat de natuur een vaartje nam en ik afgelopen week tot mijn enkels in het gras stond. Nu moet ‘ie echt komen. Na wat gespeur op Markplaats zag ik na een paar dagen een exemplaar dat me enthousiast maakte. Ik belde direct.

Een nieuwe grasmaaier

De man aan de andere kant van de lijn was enigszins vebaasd dat ik gewoon als een ‘normaal’ mens reageerde en met belangstelling vroeg naar de geschiedenis van z’n maai-apparaat. Want, zo vertrouwde hij me al snel toe “marktplaats is allemaal zo vaag, zulke onzinbiedingen en van die rare mails. Ik heb zelfs al overwogen om die maaier gewoon in mijn garage te laten staan, zo klaar ben ik er mee!” Ik geloofde hem direct -al heb ik zelf voornamelijk positieve ervaringen met Marktplaats- en zei hem dat ik die middag graag langs wilde komen. “Ik kan alleen na 21.00 uur, ik sta de hele dag in mijn winkel“. Jammer, dacht ik nog anders was ik hem direct gaan ophalen.

Vrijdagavond was weliswaar niet prima ideaal, maar ach, voor zo’n fijne grasmaaier wilde ik wel wat moeite doen. Dus ik stemde toe en als rasechte people pleaser besloot ik ons gesprek met een bod dat dicht bij de vraagprijs lag. “Kom gerust langs” zei hij.

Redelijk tevreden ging ik weer aan het werk (dat “kom gerust langs” klonk alsof ik te hoog geboden had maar tegelijkertijd was ik ook heel blij met een nieuwe grasmaaier in het vooruitzicht).

Synchroniciteit

En toen kwam de grap.

Nog geen 40 minuten later (niet gelogen) ontving ik een sms van een goede vriend:

Mijn schoonouders hebben een grasmaaier die ze weg doen vanaf september. Kan jij die gebruiken? Gratis.”

Bizar toeval dit, dacht ik. Maar net te laat -ik heb net een afspraak gemaakt- Bovendien september is einde maaiseizoen. Dus ik antwoordde:

Ah jammer, ga toevallig vanavond kijken naar een benzinemaaier via markplaats, ben wel klaar met die elektrische. Dus september komt te laat

Direct kreeg ik een bericht terug met een foto van een puike grasmaaier met de tekst:

Oh, hier staat er nog een, deze kan nu al weg voor nop

Fok, ik dacht aan het verhaal van die man en ik wilde natuurlijk niet de zoveelste zijn die hem teleurstelde. Aan de andere kant: dit is wel een cadeautje. Daarom antwoordde ik:

Tjee….zware dubio nu, geef me een uur

De flow

Zo, dat gaf mij even tijd om naar mijn flow kijken. Mijn jaar is 7, reactief zijn in plaats van proactief. Zaken komen naar je toe. Damn, dat is precies wat nu gebeurt. Dan de uitdaging van de dag: Op eigen benen staan. Okay, neem ik mee. Dan mijn groei: “Observeren hoe je de dingen beleeft en herprogrammeren als je iets anders wilt” Een uur later stuur ik -met een klein trillend bovenlipje- een bericht naar de man van de grasmaaier (niks laten horen en niet komen opdagen is namelijk voor mietjes):

Hoi Martin, het toeval wil dat ik een uur geleden een goede maaimachine van een vriend aangeboden krijg voor niks. Met een klein beetje spijt (jouw motormaaier is wel erg fraai) moet ik onze afspraak voor vanavond afzeggen. Succes met de verkoop!

Opluchting maakt zich van mij meester. Daarom direct het volgende bericht naar mijn vriend:

“Ik ben eruit! Supergaaf, ik maak graag van je aanbod gebruik!”

Hij stuurt direct terug

Cool! Ik neem hem volgende week voor je mee, ik heb het nog even nagevraagd, hij is echt 100%“.

Martin van marktplaats stuurde ook een sms “Dat bedoel ik met marktplaats….Allemaal vaag……

Waar ik vooraf een beetje bang was voor zijn reactie, verscheen er nu een glimlach op mijn gezicht en ik dacht: ik heb de juiste keuze gemaakt. Synchroniciteiten zijn echt leuk.

Over de auteur

Deel op

Volg je Flowstructuur


Mail Dagelijks je persoonlijk numerologisch advies in je mailbox? Zet hier je notificatie aan.


Scroll naar boven