Verbeter je relatie(s)

De 6 heeft alles te maken met de omgeving. En jouw relatie daarmee. En die moet je -net als een tuin- onderhouden. En ondanks dat wel allemaal hetzelfde willen -namelijk veiligheid, verbinding en bruisende levendigheid- lukt het de een beter dan de ander. Hoe komt dat? Het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig: we hebben niet geleerd hoe.

Verbeter je relatie(s)
Klik op de afbeelding om het energiepatroon van de 6 te lezen.

Hoog tijd om daar eens wat licht op te laten schijnen met de inzichten van Harville Hendrix & Hellen LaKelly Hunt. Dit Amerikaanse echtpaar hoort bij de grote der aarde als het op het gebied van relatie-ontwikkeling aankomt. (Als je 4 miljoen+ boeken verkocht en 13 keer bij Oprah Winfrey bent geweest, dan ben dat). Gisteren gaven ze een lezing in Nederland en Flowzo was daarbij. In deze blogpost een verslag met een simpele oefening voor het verbeteren van je relaties.

Wat we willen

Het belangrijkste wat mensen over de hele wereld in een relatie willen is veiligheid, verbinding en bruisende levendigheid. Dat zit er al vanaf baby af aan ingebakken. En dat zit er nu nog, wellicht (diep) weggestopt, maar toch. Check onderstaand experiment “het stille gezicht” maar eens:

De boodschap van Harville en Helen

Naarmate we steeds volwassener worden, ontwikkelen we ook paar minder handige eigenschappen (eigenlijk zou ik willen zeggen: omdat hier in ons onderwijssysteem geen/weinig aandacht voor is, ontwikkelen we bepaalde eigenschappen niet) . De belangrijkste drie:

  1. We kunnen niet zo goed luisteren. Ongeveer 80% van een boodschap verdwijnt of wordt door ons verkeerd geïnterpreteerd.
  2. In ons hoofd maken we een beeld van onze partner.  En als we een partner hebben, zullen we alle middelen inzetten om hem/haar aan ons beeld te laten voldoen.
  3. In ons hoofd maken we een beeld van de wereld. Mensen die hetzelfde beeld hebben, worden onze vrienden. Mensen die niet hetzelfde beeld hebben zien we niet als mensen, maar als objecten.

Om dat doel -de wereld en je partner naar je eigen beeld maken- te bereiken, gaat ons brein doen wat het al miljoenen jaren heel goed kan: lekker negatief zijn, zeiken en klagen. Het doel heiligt alle middelen! Daar gaat de veiligheid, de verbinding en de bruisende levendigheid! Door negativiteit om te zetten in nieuwsgierigheid beginnen we met het doorbreken van deze hardnekkige, vervelende dynamiek. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gelukkig zijn er methodes om dit te gaan oefenen. In de lezing deden we er een, die ik graag met je deel. Even qua verwachtingsmanagement vooraf: de oefening die ik hieronder heb uitgeschreven kan voor sommige best wel duf, niet-stoer en kinderachtig overkomen. Maar omdat de meeste van ons dit in onze kinderjaren niet goed aangeleerd hebben, moeten we gewoon heel basic beginnen.

De oefening “waardering spiegelen”

Zoals gezegd komt deze oefening uit de lezing van Harville Hendrix en Helen Lakelly Hunt en heet “waardering spiegelen”. Het zou mooi zijn als je in deze 6-periode de tijd vindt om deze oefening minimaal 1 keer met je partner (of iemand anders uit je omgeving te doen). In deze oefening gaat om het geven en ontvangen van 1 compliment. Er is 1 zender en 1 ontvanger. Belangrijk is om alle stappen te doorlopen en je strikt aan het model cq de zinsopbouw te houden. De oefening gaat als volgt:

Stap 1: Maak een afspraak
Zender: Ik wil een compliment geven. Schikt dat nu?
Ontvanger: Ja, ik ben beschikbaar

Stap 2: Non-verbaal contact maken
Maak oog-contact en adem allebei gelijktijdig drie keer in en uit.

Stap 3: Deel je compliment
Zender: Iets wat ik erg in jou waardeer is…

Stap 4: Spiegel en check de correctheid
Ontvanger: (Spiegelt:) Even zien of ik het goed begrepen heb. Jij zei… (Checkt accuraatheid:) Heb ik dat goed?
Zender: Ja, dat heb je goed -of- Het stuk wat je goed hebt is….en ik zei ook…
Ontvanger: (Toont nieuwsgierigheid) Is daar nog meer over te vertellen?
Zender: Ja, als je dat doet voel ik…..-of- als ik dat in je zie, dan voel….
Ontvanger: (gaat door met spiegelen) (checkt accuraatheid) en (toont nieuwsgierigheid)
Stap 5: Samenvatting
Stap 6: Afsluiten
Stap 7: Geef elkaar een 1 minuut durende fullbody omhelzing (Ja echt, 1 hele minuut, dat is goed voor allerlei stofjes in je lichaam)
Stap 8: Draai de rollen om en doe het nog een keer.
Stap 9: Reflecteren. Als je allebei klaar bent, kun je nog ff lekker casual reflecteren op hoe je deze oefening ervaren hebt, dat maakt de cirkel rond.

Lege ruimte

Wat je in deze oefening aan het doen bent, is aandacht geven aan de space in between. Wat wij zien als lege ruimte, is dat allerminst: (denk alleen al even aan je mobiele telefoon die continu allerlei berichten ontvangt uit het ‘niets’). Door dit soort oefeningen te doen, geef je aandacht aan deze lege ruimte. Ik zie dat een beetje als werken in je tuin. Door deze aandacht wordt het een fijne, harmonische, bruisende en inspirerende plek die net als een goed onderhouden tuin veel energie geeft. Het ultieme kenmerk van een goede, gezonde relatie is de snelheid waarmee je weer kunt herverbinden. Dat vond ik een hele mooie en sluit daar graag mee af.

NB: Ik heb natuurlijk zo goed mogelijk geluisterd, maar het kan zijn dat ik ook 80% ruis op de lijn heb. Geen nood, ze hebben alles opgeschreven in het boek “Krijg de liefde die je wilt” te bestellen via succesboeken.nl.

Over de auteur

Deel op

Volg je Flowstructuur


Mail Dagelijks je persoonlijk numerologisch advies in je mailbox? Zet hier je notificatie aan.


Scroll naar boven