Zit jij (nog) in een bullshit baan?

In de 4e fase gaat het werkelijk beginnen. Net als de natuur -die nu werkelijk ontploft- hebben wij ook met veel doe-energie te maken. Werk aan de winkel. Maar wat als je nu in een baan zit die je als compleet nutteloos ervaart? Geloof het of niet, maar liefst 20% van de werkende mensen in de Westerse wereld heeft hier mee te maken! Ze zitten in een zogenaamde “bullshitbaan”. Hoe je daar uit komt, lees je in deze blogpost. Hoe je slim omgaat met je nieuw verworven vrijheid leer je Flowzo.

Een bullshit baan?

Bij de vierde fase van je flow, gaan de handjes uit de mouwen! De vier houdt ervan om te werken, om iets te doen, niet te lullen maar te poetsen! Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar wat als het werk wat je doet niet overeenkomt met datgene waar je voor staat? Dat je het het werk dat je doet als zinloos ervaart en geen extra waarde oplevert? Dan zit je in een zogenaamde bullshitbaan.

Zit jij (nog) in een bullshit baan?
Klik op de afbeelding om het energiepatroon van de 4 te lezen.

Zit je in zo’n situatie? Dan is de beste vraag die je jezelf deze kunt stellen? Hoe kun je er werk van maken om een einde te maken aan het bullshit werk?

De antwoorden die je hieronder vindt, komen -bijna letterlijk vertaald- uit de documentaire “Mijn bullshitbaan, die op 24 maart jl. in Tegenlicht is uitgezonden”. Hier kun je de uitzending terugkijken (44 minuten). De antwoorden van Jeroen sluit mooi aan bij de filosofie van Flowzo. Laten we eens kijken.

Waar sta je voor?

Bij 35:50 van de documentaire begint een gesprek tussen de interviewer en Jeroen van der Most (die gestopt is met zijn bullshitbaan als marktonderzoeker).

Jeroen:
“De eerste stap is om terug te gaan naar jezelf en te bedenken: waar sta je voor? Waarom doe je nu de dingen? Ga daar eens een poosje over nadenken. Bedenk of dat past bij je werk. Kijk of je aanpassingen kunt creëren in je werk om daar dichter bij te komen.”

Interviewer:
Ja maar, heel veel mensen zullen zeggen: Dit klinkt zo soft, hier kan ik helemaal niks mee, met dat soort goeroe praat”

Jeroen:
*Lach* Ik denk dat dat absoluut niet soft is.

Interviewer:
Hoe weet je dat?

Jeroen:
Omdat ik zelf ervaren heb van hoe moeilijk het is om dat te doen. Dat is breken met alle kaders. Breken met zekerheid van inkomen. Breken met een sociale kring om je heen. Breken met het verleden. 

Dan komt David Graeber (de “ontdekker” van het fenomeen bullshitbaan) aan het woord. “We moeten inzien dat de wereld is wat wij er zelf van maken. We hoeven echt niet zo te leven. Vrijheid boezemt ons angst in. Dat heeft gevolgen voor onze omgang met elkaar en dringt in ons hele denken door. (…)

Zit jij (nog) in een bullshit baan?
De 9 fases van flow, een ideale manier om je vrijheid op een natuurlijke manier vorm te geven.

Omgaan met vrijheid

Je begrijpt: David is mijn held. Zo scherp geobserveerd en treffend verwoord. Voordat ik zelfstandig ondernemer werd, heb ik ook in zo’n situatie gezeten en ik me herinneren dat ik een behoorlijk bang was van die lege agenda. Wat ik nodig had was een stappenplan. Het liefst een coach die mijn handje vasthield en antwoord gaf op vragen als. “Waar moet ik in hemelsnaam beginnen?” “Waar moet ik naar toe?” “Wat is nu het belangrijkste om te doen?”

Die coach kon ik me helaas niet veroorloven. Daarom ben ik de numerologie praktisch gaan gebruiken. En gaandeweg ontdekte dat in die numerologische cyclus een heel prettig ritme zit: denken afwisselen met doen en voelen. Vooruit plannen afwisselen met terugkijken. Eigen ideeën spiegelen aan de omgeving. Een stukje onverwachte wending en daarna welverdiend afronden en ontspannen. Alles zit erin! Zo ben ik elke dag een stap gaan zetten en mij langzamerhand het creatieproces eigen gaan maken. Ik leerde mijn ideeën te realiseren, zonder uit balans te raken. Heerlijk. Fantastisch. Geweldig. En dat gun ik jou natuurlijk ook!

Over de auteur

Deel op

Volg je Flowstructuur


Mail Dagelijks je persoonlijk numerologisch advies in je mailbox? Zet hier je notificatie aan.


Scroll naar boven