Een fundament leggen cq structureren

Als je naar de natuur kijkt snap je direct wat er met de energie van de 4 wordt bedoelt: plan(ne)tjes worden zichtbaar. Zij het nog pril, nog niet in de uiteindelijke vorm maar…je ziet dat er hard gewerkt wordt. En dat wat er in deze fase van jou gevraagd wordt.

Eerst even een korte terugblik op de energie van de 3, dat in het teken stond van keuzes maken. Waar het proces van keuzes maken voornamelijk een gevoelskwestie was, is het in actie komen natuurlijk gewoon een gevalletje van doen. De keuzes die we gemaakt hebben brengen namelijk werk met zich mee. Voor we aan de slag gaan nu eerst een verhaal om de energie van de vier beter te begrijpen.

Een fundament leggen cq structureren
Klik op de afbeelding om naar de onderliggen pagina te gaan

Een praktijkvoorbeeld

Laatst kwam er een man bij mij  voor een adviesgesprek. Samen met zijn vrouw had hij een goedlopende eetgelegenheid. “Het is niet de gelikte marketing waar we onze klanten mee trekken maar veel meer de inspiratie en liefde waarmee we koken, dat proeven de mensen”.  Dit klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren. Maar toch, na 5 succesvolle jaren begonnen zich nieuwe ideeën bij hem op te dringen waar nu geen ruimte voor was. “De zaak slokt haast alle energie op. Daarom twijfel ik over hoe nu verder.” Moest hij door met de zaak of werd het tijd om iets nieuws te gaan doen?

Zijn lichaamstaal sprak boekdelen: Als hij over zijn nieuwe ideeën vertelde werden zijn ogen glimmertjes. Vertelde hij over nog 5 jaar horeca dan ging zijn lichaam op slot (armen over elkaar, benen over elkaar) en nam de ratio het over. Wat mij verder opviel was dat, na elk idee dat hij opperde, er een opsomming volgde van mogelijke problemen en redenen waarom het geen succes kon worden. En daarom begon hij niet.

Door de bestudering van zijn blauwdruk zag ik wat er aan hand was. Bij zijn uitdaging stond het getal 4: “Zorg dat je de doelen die je je zelf stelt ook uitvoert, sta jezelf daarbij niet in de weg.” Een uitdaging waarmee jij deze periode ook uitstekend kan oefenen.

Handjes uit de mouwen

Om te voorkomen dat je vastloopt is dit alvast de mantra: “Handjes uit de mouwen om plannetjes te ontvouwen.” De energie verschuift van het gevoel naar het hart en de handen. Met andere woorden: we gaan nu gewoon beginnen. “Ja maar, ik heb het overzicht niet” hoor ik dan vaak. Het overzicht komt terwijl je bezig bent.

Hoe te werk te gaan

De vier is in het lichaam gekoppeld aan het hart (energiecentrum 4). Arbeid dient geïnspireerd te gebeuren. Met een beeld voor ogen dus. Daarom zijn de eerste 3 stappen ook zo belangrijk. Heb je geen inspiratie? Doorloop dan de eerste drie stappen opnieuw. Misschien helpt het om niet té groot te denken. Het feest kan immers al beginnen met het in elkaar zetten van die kledingkast, de ramen weer eens lekker lappen of die kapotte lamp in de gang eindelijk te vervangen. Door in actie te komen creëer je energie.

De valkuil

Als je niet in actie komt, blijft de energie in je hoofd en gaat deze overuren draaien. In plaats van lekker bezig te zijn, laat je je oorspronkelijke plan steeds opnieuw de revue passeren en zie je elke keer wel iets dat niet helemaal deugt. Hoe zonde! Zit je in die anti-flow? Loop dan eens naar buiten en kijk naar zo’n knop aan een boom. Stel jezelf daarbij de vraag: Zou zij zich ook zorgen maken of ze wel een prachtige bloesem wordt? Wie zal het zeggen. Het is voor haar in ieder geval geen reden om nu lekker hard aan het werk te zijn.

Over de auteur

Deel op

Volg je Flowstructuur


Mail Dagelijks je persoonlijk numerologisch advies in je mailbox? Zet hier je notificatie aan.


Scroll naar boven